DIGITALNO ČIŠĆENJE

Let’s Do It tim vas poziva da se i ove godine uključite u World Digital Cleanup Day – Svjetski dan čišćenja digitalnog otpada.

Slično kao i u stvarnoj okolini, ogromne količine otpada gomilaju se i u digitalnom svijetu. Postavlja se pitanje šta je to ustvari digitalni otpad. Nepotrebni i zaboravljeni mailovi, datoteke, aplikacije, duplikati i mutne fotografije i video zapisi spadaju u digitalni otpad. Ovaj digitalni otpad koje smo proizveli kreira digitalno zagađenje koje konzumira energiju i nalazi se na serverima koji nama omogućavaju pohranu podataka. Preko polovice stanovništva na Zemlji koristi internet i cloud servise. Međutim mnogi nisu svjesni da korištenjem clouda stvaramo virtualni otpad zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive sa emisijama svjetske avionske industrije.

Kada bi svako od 3,6 milijardi korisnika clouda prenio 1GB podataka na vanjske hard diskove, to bi značilo da će se u podatkovnim centrima osloboditi ukupno 3,5 miliona TB-a, za čiji rad će biti potrebno prema predviđanjima oko 20% svjetske potrošnje energije do 2025. godine“ objasnila je Heidi Solba, voditeljica svjetske mreže Let’s Do It.

Vjerovali ili ne svake godine internet i njegovi sistemi podrške proizvedu više CO2 nego cijela Njemačka na godišnjem nivou. I ovaj broj nastavlja rasti iz godine u godinu. Pored svega navedenog uklanjanje digitalnog otpada očistit će vaš radni prostor što ima pozitivan psihološki efekat, zbog toga što uredno mjesto povećava nivo koncentracije. Ovaj proces može pomoći i zaboravljenim idejama da izbiju na površinu.

I ti možeš očistiti svoj digitalni otpad!

Izbrišite fotografije koje vam ne trebaju, uklonite aplikacije koje ne koristite, fajlove koji su istekli, imajte manje i više efektivne online sastanke, pobrinite da se da svoj virtuelni ured koristite efektivno. Sačuvajte ono što je bitno za posao na Cloud serverima. Educirajte svoje poznanike i kolege i odustanite od sistema koji vas ne služe dobro.

Uklonite digitalni otpad i svoj rezultat unesite u formu za registraciju koja se nalazi na dnu stranice.