Eko izazov - Učinimo svoju zemlju još ljepšom

Eko izazov „Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ je projekat realizovan u saradnji sa Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini, a započeo je zvaničnim predstavljanjem u Mostaru u januaru 2020. godine. Cilj ovog projekta bio je poticanje lokalnog ekološkog aktivizma i obilježavanje 25 godina mira u Bosni i Hercegovini kroz angažman 25 000 volontera u različitim aktivnostima zaštite životne sredine. Projekat Eko izazov bio je takmičarskog karaktera, gdje su se naši sugrađani odabirom zapuštene javne površine, te njenim uređenjem i čišćenjem, takmičili u tri različite kategorije.

Prvobitno je zamišljeno da takmičenje bude finalizirano u novembru 2020. godine povodom dvadesetpetogodišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali je zbog pojave pandemije COVID virusa cijelo takmičenje produženo za još godinu dana. Ta odluka je omogućila dodatno vrijeme za sve takmičare koji su morali pauzirati sa svojim ekološkim aktivnostima zbog pandemije, kao i priliku za nove takmičare da uzmu svoje učešće u Eko izazovu. Vrijeme karantina značilo je da se aktivnosti na terenu ne mogu provoditi, tako da smo u tom periodu realizovali mnoštvo online aktivnosti kao što su: takmičenje za najbolji eko kućni video, takmičenje za najbolji crtež eko pločice, eco trivia night za studente, eko kviz za srednjoškolce, eko kviz za osnovce, takmičenje za najbolji eko strip i takmičenje za najbolji kolaž od lišća.

Pored toga što je Eko izazov bio prilika za razvijanje liderstva i riješavanje problema u lokalnoj zajednici, pružio je mogućnost i nama da sa mrežom ljudi kojima je stalo do zaštite životne sredine provodimo značajne ekološke aktivnosti. Rezultat naše saradnje je bila i nagrada najvrijednijim i najaktivnijim timovima koji su učestvovali u takmičenju sa po jednom odraslom sadnicom drveta, te smo na taj način obilježavali značajne ekološke datume. Na ovaj način smo obogatili našu zemlju sa 125 novih sadnica.

Iako je cilj bio u Eko izazovu okupiti 25 000 učesnika, taj cilj smo premašili, te je tako 26 230 volontera učestvovalo u akcijama čišenja, sadnje, uređenja odabranih površina, kao i brojnim online aktivnostima. Uspjeh Eko izazova ogleda se i u tome  da je učestvovalo 209 timova i to 97 škola i vrtića, 63 nevladine organizacije i kompanije i 49 pojedinaca i neformalnih grupa građana.  Nezavisni tročlani žiri odabrao je ukupno 30 fnalista, a svoju konačnu odluku donijeli su nakon posjete svim finalistima. Na ovaj način imali su priliku upoznati takmičare i vidjeti uživo rezultate njihovog rada. U svakoj od kategorija najbolji učesnici nagrađeni su novčanim nagradama od 1000 $ za prvo mjesto, 500 $ za drugo mjesto i 300 $ za treće mjesto.

Pobjednik u kategoriji Škole i vrtići bili je Osnovna škola „Ćirilo i Metodije“ Glavičica, područno odjeljenje u Banjici gdje su uprkos tome što su mala područna škola sa jedanaest učenika i dva učitelja uredili svoje školsko dvorište, a sav mobilijar napravili su od recikliranog materijala. U kategoriji Nevladine organizacije i kompanije pobjedu je odnijelo Kulturno umjetničko društvo „Puračić“ iz Puračića koji su od napuštene i zarasle površine napravili izletište pod nazivom „Ljuštak“ i posadili brojne vrste drveća. Tu sada održavaju tradicionalni godišnji događaj pravljenja Puračke Ćaske, jela proglašenog nematerijalnim kulturnim blagom BiH. Najbolji u trećoj kategoriji, Neformalne grupe i individualci, bili su Čuvari Okoliša iz Bosanske Krupe. Oni su grupa porodica i prijatelja koji svoje slobodno vrijeme provode u akcijama čišćenja svog grada, kao i regionalnih puteva, a u njihovim akcijama učestvuju svi od djece u predškolskom uzrastu do penzionera.Pored toga, pet timova dobilo je specijalne nagrade u iznosu od po 500 $.

Završna svečanost povodom završetka Eko izazova održana je 5. decembra, simbolično na Međunarodni dan volontera.