Datum objave

Kući nosi hranu, ne smeće!

Budući da je hrana jedna od naših osnovnih potreba kupujemo je skoro svakodnevno. Kako se razvija svjetsko maloprodajno tržište, tako i mi imamo veći izbor proizvoda iz različitih dijelova svijeta koji imaju duži rok trajanja. Međutim, zahvaljujući tome razvija se i proizvodnja otpada, budući da proizvođači koriste više materijala za pakovanje, kako bi hrana ostala što duže svježa. Više od 60 posto čvrstog komunalnog otpada čini ambalažni materijal (od hrane i drugih artikala).

Na prvi pogled će ti se činiti da i nemaš nekog izbora, jer je plastika svuda oko nas. Ali, prateći naše savjete, vrlo lahko možeš smanjiti vlastitu proizvodnju otpada prilikom kupovine.

Kupuj ono što ti treba

Vjerovatno si već svjestan/na da je reduciranje broja prozivoda koje kupujemo osnovi cilj kada želimo smanjiti količinu smeća koja ostaje iza nas. Ovo su naši savjeti koje možeš primijeniti u svojoj sljedećoj kupovini namirnica:

 • Planiraj kupovinu kako bi izbjegao/la  impulsivne odluke
 • Ne nasjedaj na promocije osim ako zaista trebaš ono što se nudi
 • Kupuj kad niste gladan/na! Na taj način neće te zavesti mirisi i slastice oko tebe
 • Kupuj putem interneta i pokupi svoju narudžbu. Zaposlenici u marketu će spremiti tvoju narudžbu, a ti samo treba da je preuzmeš i odneseš kući. Na taj način štediš vrijeme šetajući se između polica i štitiš se od kupovine nepotrebnih stvari. U komentaru narudžbe naglasi da ćeš ponijeti cekere, kako bi se izbjeglo nepotrebno korištenje plastičnih kesa.

Bez kesa, molim

Iako je hrana uglavnom već upakirana, opet postoje mogućnosti da kupovina bude održiva. Možeš kupiti voće i povrće, žitarice, tjesteninu, jaja, kafu, čaj, začine, pa čak i sir, mesto i gotovu hranu koja nema dodatnog otpada. U nekim zemljama je jednostavno naći ove proizvode bez ambalaže u marketima, ali ćeš u nekim slučajevima morati potražiti specijalizirane markete i prodavnice. Ali, kako sve te stvari ponijeti sa sobom, kad pronađemo ove trgovine?

Koristi svoju vlastitu ambalažu:

 • Platnene kese: pamučne kese su savršene za proizvode u rinfuzi i čisto i suho voće i povrće. Kese koje su napravljene od vodonepropusnog materijala mogu se koristiti za smrznute proizvode. Prozirni materijal ili svjetlije boje i mreža mogu pomoći sa bržom uslugom (u tom slučaju osoblje ne mora otvoriti kesu da provjeri šta je unutra)
 • Plastične, metalne ili staklene kutije. Ponovno koristii kutije koje su ranije služile kao ambalaža, poput plastičnih kutija ili tegli sa poklopcima, ili jednostavno kupi nove kutije za sir, meso, kolače i ostalu spremnu hranu. Svoje kutije možeš tarirati prije samog vaganja proizvoda.
 • Silikonske kesice. Dugotrajne su, lagane i zauzimaju manje mjesta u poređenju sa kutijama.
 • Čak i jednokratne plastične kese koje već imaš mogu poslužiti nekoliko puta.
 • Ukoliko kupiš nekoliko banana ili drugog velikog voća/povrća naljepnicu možeš zalijepiti direktno na proizvode (izvagaj svo voće, a zatim zalijepi naljepnicu direktno na samo voće i tako i ponesi)

Šta možeš uraditi ukoliko je ambalaža neizbježna

Na pijaci ili u malim lokalnim trgovinama veća je šansa za dobiti hranu bez ambalaže, nego u velikim trgovinskim lancima. Ali ipak, zbog savremenog brzog načina života i, ponekad smo ograničeni sa izborima kada je u pitanju kupovina namirnica. Ukoliko nemaš drugu opciju do kupovanja hrane u ambalaži onda uzmi pouku iz ove poslovice: Otpad nije otpad sve dok ga mi ne odbacimo.

Ovdje na scenu stupa stara dobra hijerarhija otpada – smanji, ponovo upotrijebi i recikliraj (reduce, reuse, recycle)! Prije svega, kupuj hranu u ambalaži koju možeš i hoćeš ponovono koristiti u budućnosti, kao što su tegle i kutije sa poklopcem. Sljedeći korak je da provjeriš šta je moguće reciklirati u tvojoj blizini i biraj hranu u ambalaži koja je napravljena upravo od tih materijala. Bilo da je to metal, staklo, papir, PET i HDPE boce ili bilo koji drugi materijali.

Jedna stvar koju treba imati na umu jeste da hrana ponekad može imati drugi, skriveni sloj ambalaže. U pravilu, to bi trebalo da stoji naglašeno na vanjskom pakovanju (npr. na čaju, riži, keksima i sl.) Ukoliko nema informacija o unutarnjoj ambalaži, možeš malo protresti ili stisnuti proizvod – šuškanje će odati plastičnu kesu.

Ukoliko se ambalaža ne može reciklirati

Mi vjerujemo da se sve može naći i bez ambalaže ili u eko varijanti ambalaže ukoliko se potrudiš dovoljno dobro, ali svijet nije idealan i zero waste (smanjena proizvodnja otpada) još uvijek nije norma. Tako da ukoliko prethodni savjeti nisu primjenjivi u tvom slučaju, možeš bar pokušati kupovati veće količine. Za proizvdnju jednog velikog pakovanje (ambalaže) potrebno je manje materijala nego za nekoliko malih. Jedna boca od 1,5l je bolja od šest boca od 250 ml, jedno pakovanje brašna od 2kg je bolje od onog od 1kg i tako dalje…

Primijeni ovaj savjet za proizvode koji mogu biti skladišteni duži vremenski period i pazi da ih skladištiš na pravilan način, jer ukoliko se hrana pokvari, sve tvoje dobre namjere padaju u vodu.

Opći savjeti za održivu kupovinu

Za kraj, evo nekoliko općenitih savjeta na temu kako izbjeći dodatni otpad kada ideš u kupovinu namirnica:

 • Kupuj lokalnu hranu. Hrana proizvedena u našoj blizini zahtijeva manje ambalaže i transporta u poređenju sa, na primjer, uvezenim proizvodima.
 • Podržavaj održive kompanije. Kupujući hranu od proizvođača koji brinu o okolišu ti ulažeš u dalji razvoj, pomažeš im u otvaranju novih marketa, kreiranju novih linija proizvoda i sl.
 • Kupuj sezonsku hranu. Ovoj hrani nije potebna tolika energija i ambalaža kako bi zadržala svježinu.
 • Uvijek nosi svoj ceker za kupovinu sa sobom. Stavi nekoliko cekera na različita mjesta tako da ti je jedan uvijek pri ruci: pored vrata, u ruksak, u auto…

Tekst pripremila: Ilma Čosić

Više
članaka