Datum objave

LDI škola ekologije

Ovo polugodište, učenici i učenice sarajevskih srednjih škola bili su dio ekoloških aktivnosti kroz Let’s Do It Školu ekologije.

Naš volonterski tim je posjetio devet škola i sa učenicima smo razgovarali o karbonskom otisku, šta on predstavlja i na koji način možemo kontrolisati količinu ugljen-dioksida koji mi kao pojedinci i društvo proizvodimo.

Istraživanja pokazuju da vršnjačka edukacija treba da bude integralni dio obrazovnog procesa, te da su mladi “receptivniji” na informacije koje im dolaze od vršnjaka. Na ovaj način, učenici i učenice sa našim mladim/vršnjačkim edukatorima kreiraju zajedničke vrijednosti i svoj odnos prema tim vrijednostima.

Našim radom uvijek se trudimo potaknuti kritičko promišljanje kod mladih kako bi osvijestili da svaka naša aktivnost ili djelo imaju svoje posljedice koje mogu biti dobre ili loše po naše okruženje. Samo svjestan i savjestan pojedinac može biti koristan član društva, i naš cilj je upravo taj – da sve svoje kapacitete stavimo na raspolaganje društvu i da kroz razgovor i rad sa mladima budimo njihovu svijest i razvijamo osjećaj odgovornosti.

Kroz posjete školama, zajedno sa učenicima i učenicama zaključili smo da je jedan od sjajnih načina regulisanja proizvedenog CO2 upravo pošumljavanje i očuvanje već postojećih šuma. Tako smo zajedno sa učenicima koji su učestvovali na našim radionicama i njihovim profesorima i profesoricama odradili proljetnu akciju pošumljavanja na našoj olimpijskoj planini Igman.

Ukupno 150 učenika učestvovalo je na edukativnim radionicama, a njih stotinu prisustovalo je akciji sadnje. Radionica u školama i čas u prirodi sjajna su kombinacija koja pomaže učenicima da naučeno gradivo primjene i da u njima ostane osjećaj da su nečim doprinijeli društvu.

Ovim putem želimo iskazati i duboku zahvalnost našim partnerima iz UN Volontera u BiH koji su nam pomogli da poklonima obradujemo sve učenike i učenice naših radionica. Ovakve iskrene i organske saradnje uvijek su nam dodatni vjetar u leđa i rado ih pamtimo.

Za kraj, zahvaljujemo se našim učenicima i njihovim školama na odličnoj saradnji i vidimo se uskoro!

Više
članaka