Let’s Do It – Očistimo zemlju za 1 dan

U svijetu u kojem živimo puno toga se dogodi za jedan dan. 100.000 hektara tropskih šuma se posječe, u atmosferu se ispusti 13.000 tona otrovnih hemikalija i 130 životinjskih i biljnih vrsta zauvijek izumre. Za jedan dan, ako se udruže milioni volontera širom svijeta, može se i sve promijeniti i zajedno pomjeriti korak dalje u očuvanju cijele planete Zemlje. To je i razlog zašto Let’s Do It tim iz Bosne i Hercegovine svake godine organizuje veliku akciju čišćenja “Let’s Do It – očistimo zemlju za 1. Dan”. Ova akcija je na svjetskom nivou poznata pod nazivom World Clean-Up Day, koje smo i mi dio, i pozitivna je činjenica da se sve veći broj volontera priključuje čišćenju na taj dan širom svijeta.
Uz značajnu podršku stranih organizacija i potporu domaćih pokrovitelja i partnera, Let’s Do It je uspješno od samog nastajanja, 2012. godine, kroz narednih 10 godina aktivnosti organizovao godišnje, velike i centralne akcije, kao i ogroman broj manjih akcija na kojima je radio Let’s Do It koordinatorski tim ili manji broj građana. Pomenute manje akcije su susvojevrsna uvertira u ono što nas čeka u svakom septembru, kada se okupi najveći broj građana da ostavi svoj doprinos čišćenju grada i okoline.
Uz pomoć volontera i u saradnji sa komunalnim preduzećima skupljeno je i zbrinuto ukupno 13,500 tona otpada. Ono što pokazujemo iz godine u godinu je to da svojim entuzijazmom i zalaganjem možemo uzeti stvar u svoje ruke i zajedničkim snagama očistiti naše ulice, gradove, rijeke, jezera i planine. Posebno nas raduje, ohrabruje i motivira to što su ljudi sve zainteresovaniji da i sami pruže učešće ovim akcijama, i vjerujemo da će nas u budućnosti biti sve više i više.