Datum objave

Međunarodni dan zaštite okoliša – 5. juni

Danas, 5. juna, obilježavamo Međunarodni dan zaštite okoliša, dan kada se širom svijeta podiže svijest o gorućoj potrebi zaštite naše planete i promovisanju ekoloških akcija koje doprinose očuvanju prirode i planete Zemlje – našeg jedinog doma.

Međunarodni dan zaštite okoliša ustanovljen je 1972. godine odlukom Ujedinjenih nacija, kako bi se globalno društvo podstaklo da djeluje u svrhu zaštiti okoliša. Ovaj dan pruža priliku da se osvrnemo na dosadašnje uspjehe, ali i, ono mnogo važnije, da prepoznamo izazove koji nas čekaju. Svake godine, ovaj datum nosi određenu temu koja skreće pažnju na ključne ekološke probleme i predlaže konkretne korake za njihovo rješavanje.

Tema za 2024. godinu

Tema za Međunarodni dan zaštite okoliša 2024. godine je “Obnovimo našu Zemlju” (Restore Our Earth). Ova tema naglašava važnost učešća svakog pojedinca i pojedinke i cijele zajednice u procesima obnove i očuvanja ekosistema. To uključuje pošumljavanje, zaštitu biodiverziteta, smanjenje zagađenja i borbu protiv klimatskih promjena.

Naša odgovornost

Naša organizacija, posvećena zaštiti okoliša, prepoznaje važnost svakodnevnih akcija koje doprinose očuvanju prirode. Kroz našu školu ekologije i druge edukacijske aktivnosti, akcije čišćenja, sadnju drveća i pošumljavanje, i kampanje za smanjenje konzumerističkih navika društva, trudimo se da doprinesemo stvaranju održivijeg svijeta. Vjerujemo da svaka akcija, bez obzira koliko nam se može činiti malom, može imati značajan uticaj.

Međunarodni dan zaštite okoliša nas podsjeća da je naš zajednički zadatak da čuvamo planetu Zemlju. Pozivamo sve ljude da se pridruže našim aktivnostima i da svaki dan djelujemo u svrhu zaštite okoliša. Zajedno možemo stvoriti svijet u kojem će priroda živjeti neometano, a buduće generacije uživati u njenim ljepotama.

Tekst napisala volonterka: Ilma Čosić

Više
članaka