Datum objave

SVJETSKI DAN OBRAZOVANJA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE – 26. JANUAR

Diljem svijeta, 26. januar se obilježava kao Dan obrazovanja o zaštiti životne sredine koji okuplja ekologe, naučnike, aktivne učesnike i sve zainteresovane za okoliš kako bi učestvovali u raspravama, akcijama i radionicama povodom održavanja našeg okruženja i zaštite životne sredine. U nadi da se svi angažujemo što više, najprije produbimo svoje znanje o važnosti, okoliša, edukacije i koraka koje možemo preduzeti kako bismo gradili što održiviju budućnost.

Koje su to bitne stavke kada govorimo o našem ekosistemu i koje su to činjenice koje saznajemo kroz edukaciju? Da li ste znali da su prašume ključna područja bioraznolikosti i ravnoteže ekosistema, koje također učestvuju u proizvodnji kisika? A kada govorimo o kisiku, okeani i šume proizvode najveći dio kisika na našoj Zemlji – okeani proizvode više od polovine svjetskog kisika i apsorbuju ugljen dioksid što je ključno za održavanje klimatske stabilnosti. Dok naše šume, poznate kao pluća Zemlje, također apsorbuju ugljen dioksid i oslobađaju kisik ključan za život. Aktivna problematika i pitanje na globalnom nivou jeste kako održati i zaštiti ova područja od eksploatacije, otpada, sječe i narušavanja prirodne ravnoteže? Naravno, postoji još mnogo ključnih pitanja i tematika o kojima je potrebno razgovarati i raditi na rješavanju problema vezanih za njih, a upravo edukacijom počinjemo činiti isto.

Zašto je edukacija važna?

Obrazovanjem se od malih nogu postiže da informisano donosimo odluke, razumijemo povezanost ekoloških, društvenih i ekonomskih sektora, a također se podstiče njegovanje osjećaja pripadnosti i globalnog aktivizma. Edukovanjem se osobe svih uzrasta mogu informisati o tome kako mogu smanjiti svoj „ugljični otisak – carbon footprint“, kako učestvovati u održivom načinu života i koje korake mogu poduzeti da njeguju naš dom – planetu Zemlju. Obrazovanje ne staje samo na omladini, već se nastavlja kroz sve starosne dobi, nikada nije kasno saznati više i dati svoj doprinos ka očuvanju prirode.

Kako zapravo dati doprinos?

Edukovanjem počinje razumijevanje problema, a akcijama i djelom se zapravo radi na rješavanju istog. Svaka promjena počinje malim koracima – porodica, dom, lokalne zajednice su sveodručja gdje se možemo angažovati u raznim oblastima poput smanjenja otpada, očuvanja okoliša, lokalnih eko-projektata i slično. Samim znanjem i zagovaranjem promjena kreiramo prostor okupljanja i saradnje pomoću kojeg želje i misli provodimo u djela i akcije. Sve stvari koje činimo i svaki naš doprinos je vrlo važnan i značajan te podstiče druge da vode računa o svojim djelima i uvode pozitivne promjene u svakodnevnicu.

Let’s Do It tim je aktivan pri obrazovanju mladih u školama i često inicira i obezbjeđuje akcije i sadržaje putem kojih mladi uče o važnosti održavanja i zaštite životne sredine – obilježavamo važne datume i događaje kroz razne edukativne i korisne sadržaje. Do sada je održan veliki broj posjeta školama, vrtićima, obrazovnim ustanovama, te sa ponosom možemo reći da su naši timovi radili sa mladima različitih uzrasta u sferi edukacije o zaštiti životne sredine i srodnim temama, što je do sada ostavilo pozitivan uticaj na mnoge mlade. Pored toga, svake godine se organizuju akcije pošumljavanja, čišćenja i rada sa mladim volonterima, čiji je broj u porastu.

Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine nam, između ostaloga, služi kao podsjetnik i podsticaj da se posvetimo budućnosti u kojoj je dobrobit i zdravlje našeg okruženja zaštićeno i njegovano te je jedno od najvažnijih stavki društva. Kako bismo i mi i buduće generacije dijelile tlo koje nam Majka Priroda nudi, zajedno trebamo graditi naše održivo sutra i posvetiti se budućnosti koju želimo da vidimo.

Sretan Svjetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine!

Tekst pripremila volonterka: Sajra Zulčić

Više
članaka