Datum objave

Takmičenje za srednjoškolce “Eko strip” je završeno

Strip je već dugo vremena popularna grana umjetnosti posebno među mlađom populacijom. Zbog toga što danas većina tinejdžera ima averziju ka čitanju, strip može biti ono što će ih potaknuti na čitanje jer se bavi zanimljivim, aktuelnim temama i svoju poruku prikazuje ne samo kroz tekst, nego i sliku.

Veliki broj djece, tinejdžera ali i starijih ljubitelja stripa ima tendeciju da se poistovjećuje sa junacima stripova i pronalazi u njihovim borbama i iskušenjima. Iako je svijet tog superjunaka obično potpuno izmišljen i fantastičan, lako je povući paralelu sa stvarnim svijetom i problemima koji nas doista okružuju.

Jedna od stvarnih opasnosti koja prijeti svijetu naše današnjice je svakako zagađena životna sredina, nestanak biodiverziteta, globalno zagrijavanje i brojne druge posljedice našeg nemarnog odnosa prema okolini u kojoj živimo.

Upravo iz tog razloga, tim Eko izazova kroz projekat „Eko izazov- Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ relizovao je takmičenje za najbolji „Eko strip“ za srednjoškolce sa područja cijele Bosne i Hercegovine sa ciljem da animira učenike da istraže opasnosti koje prijete našoj okolini i ponude rješenja na kreativan način, te pošalju svoju ekološku poruku kroz strip. Tema stripa bila je: „Eko heroj/heroina spašava Zemlju“. U takmičenju je učestvovalo 86 srednjoškolaca iz Bosne i Hercegovine, a takmičili su se na temu “Eko heroj/heroina spašava Zemlju”  Za odabir najboljih radova angažovan je stručni žiri:

Enis Čišić – Illustrator & Comic Book Artist;
Almir Šehalić – Agarthi Comics;
Tatjana Rukavina – Akademski slikar i profesor slikarstva.

Pobjednici su:
1. Petar Mihić
2. Jovana Đokić
3. Šakira Redžić
4. Dženeta Dejkić
5. Emina Sultanić

Čestitamo učenicima čiji su stripovi prema mišljenju našeg stručnog žirija bili najbolji i zahvaljujemo se svima koji su uzelu učešće u takmičenju.

Više
članaka