Datum objave

Utrka za nagrade Eko izazova i dalje traje!

Projekat „Eko izazov – Učinimo svoju zemlju još ljepšom“ zvanično je predstavljen javnosti 24. januara 2020. godine. Već narednog dana na našu email adresu počele su pristizati prijave zainteresovanih takmičara i fotografije odabranih, zapuštenih površina. Uslov za takmičenje u Eko izazovu bio je odabrati određenu onečišćenu javnu površinu, poslati fotografiju početnog stanja, a onda kroz volonterske akcije površinu čistiti i uređivati godinu dana. Iako je prvobitna zamisao bila da projekat bude završen, a pobjednici nagrađeni u novembru 2020 godine, tome se ispriječila globalna pandemija virusa COVID-19. Zbog toga smo bili primorani većinu aktivnosti premjestiti na online platforme, a u dogovoru sa Ambasadom odlučili smo i pomjeriti rok za prijave, te cijeli projekat produžiti do novembra 2021. godine.

Rok za prijave na takmičarski dio Eko izazova bio je 5. juni 2021. godine, te se u tom periodu prijavilo ukupno 209 takmičarskih timova i to: 97 škola/vrtića, 63 nevladina udruženja/kompanije i 49 pojedinaca/neformalnih grupa građana.

Svi prijavljenji ušli su u konkurenciju za osvajanje glavnih nagrada u svakoj od tri kategorije:
1. Mjesto – 1000 USD
2. Mjesto – 500 USD
3. Mjesto – 300 USD, a također bit će dodijeljeno i pet specijalnih nagrada u iznosu od 500 USD.

Pozivamo sve takmičare koji su se prijavili da sa svojim ekološkim aktivnostima nastave i dalje kako bi povećali svoje šanse za osvajanje vrijednih novčanih nagrada. Svoje površine možete uređivati do 30. septembra kada je krajnji rok za slanje vaših izvještaja o provedenim aktivnostima.

Iako su prijave za takmičarski dio Eko izazova završene, pozivamo i sve druge aktiviste da sa nama podijele svoje aktivnosti uređenja javnih površina. Rado ćemo podijeliti na svojim društvenim mrežama sve ono što budete radili za bolju i čistiju životnu sredinu kako bi bili pravi primjer drugima. Po završetku projekta, tim Eko izazova će dodijeliti Zahvalnicu i drugim aktivistima koji su na značajan način bili dio Eko izazova i svoje aktivnosti postavljali na grupi Izazov – izaberi zadatak, budi promjena.

S obzirom da je projekat Eko izazova bio bogat i brojnim manjim online izazovima, kao što su takmičenja iz znanja i kreativnosti za osnovce, srednjoškolce i studente, ukupan broj volontera koji su na bilo koji način doprinijeli ovom projektu je 18 167. Svi smo ponosni na ovaj značajni broj, a i dalje brojimo ka našem cilju od 25 000 volontera.

Podsjećamo sve takmičare da propozicije takmičenja mogu pogledati na našoj web stranici www.ugruke.com kako bi se informisali o kriterijima koje će stručni žiri bodovati. Proglašenje pobjednika i dodjele nagrada u svakoj kategoriji odvit će se na završnoj svečanosti koja će biti održana u novembru 2021. godine.

Radujemo se svim aktivnostima koje će naši timovi provoditi do kraja septembra i svima želimo mnogo sreće. Bez obzira na krajnji ishod, svi zajedno možemo biti ponosni jer zaista činimo našu zemlju još ljepšom!

Više
članaka